Upływu czasu nie da się powstrzymać. Dzięki postępowi medycyny estetycznej można jednak zapobiec wielu przykrym skutkom starzenia, widocznym na naszej twarzy i skórze. W walce o lepszy wygląd niezawodnie sprawdza się kwas hialuronowy, którego popularność stale rośnie.
Kwas hialuronowy jest składnikiem naszej skóry który odpowiada za m.in. wiązanie wody w organizmie, a więc jego odpowiednie nawodnienie oraz pełni funkcje bariery antybakteryjnej. Z upływem lat, jego naturalna zawartość znacznie spada, co można łatwo zaobserwować zwłaszcza na twarzy – stopniowo zanika jej owal, pojawia się drugi podbródek, usta tracą objętość, pogłębiają się zmarszczki, a skóra sprawia wrażenie przesuszonej i szarej. Aby powstrzymać te procesy, gabinety medycyny estetycznej wykorzystują kwas hialuronowy w swoich zabiegach. Służą one ponownemu nawilżeniu skóry oraz odbudowaniu kolagenu i elastyny, które odpowiadają za jej jędrność i nawodnienie.
Kwas hialuronowy zwykle aplikowany jest w formie zastrzyków jako samodzielna substancja lub wraz z preparatami pomocniczymi w celu wzmocnienia efektu jego działania. Zabiegi medycyny estetycznej, w których jest stosowany to m.in. wypełnianie zmarszczek, powiększanie ust, korygowanie owalu twarzy (volumetria), podnoszenie kącików warg. Kwas jest wprowadzany za pomocą cienkiej igły, co może powodować dyskomfort lub lekki ból. Większość tego typu zabiegów jest wykonywana w znieczuleniu miejscowym i trwa niedużej niż 30 minut. Wnikając w skórę, preparat wiąże wodę nawilżając ją głęboko od wewnątrz.
Już pierwszy zabieg z zastosowaniem kwasu powoduje niesamowite zmiany w wyglądzie skóry - staje się ona bardziej napięta i gładka, znacznie zmniejsza się głębokość zmarszczek, poprawia się kształt i barwa ust, a twarz wygląda zdecydowanie młodziej. Największą zaletą kwasu hialuronowego jest jego natychmiastowe działanie – zmianę widać od razu po zakończeniu zabiegu. Czas utrzymywania się pożądanego efektu to kwestia bardzo indywidualna, dlatego zalecane jest powtórzenie kuracji po upływie 6-12 miesięcy.
Używamy cookies